Postup přípravy receptu Krocan se slaninou a cibulí:
Krocana opláchneme, prsa i stehna protkneme polovinou dávky slaniny.
Mírně osolíme na povrchu i zevnitř a ztvarujeme motouzem nebo ocelovou jehlicí.
Zbylou polovinu dávky slaniny nakrájíme na drobné kostičky, částečně roztavíme, přidáme polovinu dávky másla, oloupanou, jemně nakrájenou cibuli, mírně ji orestujeme a zastříkneme trochou vody.
Na cibuli se slaninou vložíme připraveného krocana a za občasného přelévání výpekem a přidávání vody je upečeme do nazlátlé barvy doměkka.
Upečeného krocana vyjmeme ze šťávy, výpek zjemníme zbylým máslem, podle potřeby přisolíme a krátce převaříme.
Krocana servírujeme mírně podlitého necezenou šťávou z výpeku.