Postup přípravy receptu Kroupy se zeleninou:
Kroupy slijeme, propláchneme je horkou vodou, zalijeme a necháme vařit doměkka - nejrychleji se nám to podaří v tlakovém hrnci, máme hotovo asi za 15 minut. Mezitím si očistíme připravenou zeleninu a nakrájíme ji na kostičky, nasekáme nadrobno cibuli, slijeme namočené fazole a přidáme ke kroupám. Vše znovu povaříme spolu s bobkovým listem dalších asi 8 minut.
Když jsou všechny ingredience měkké, vyjmeme bobkový list, propasírujeme rajčata, podle potřeby můžeme ještě zředit vodou, osolíme, opepříme, přidáme bylinky a koření - kromě česneku a petrželové natě - a necháme ještě vzkypět.
Nakonec ričet zahustíme asi dvěma lžícemi mouky rozmíchanými v troše vody. Krátce povaříme a zcela na závěr přidáme nasekanou petrželovou nať a česnek.
Jídlo podáváme s nejlépe tmavým celozrnným chlebem.