200 g švestek
| 140g másla
| 140 g krupicového cukru
| 2 velká vejce
| 1 lžička vanilkové esence
| 140 g polohrubé mouky
| 1/2 sáčku prášku do pečiva
| 1 lžíce mléka
| Na ozdobu:
| šťáva z 1 citronu
| 100 g krupicového cukru
| 25 g kostkového cukru, nahrubo rozdrceného
Postup přípravy receptu Křupavý švestkový koláč:
1. Začněte švestkami Rozpalte troubu na 160 °C. Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem. Rozpůlte švestky, vypeckujte je a nakrájejte na drobnější kousky.
2. Připravte těsto V míse promíchejte máslo, cukr a vejce; přikápněte vanilkovou esenci. Pak po částech přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vlijte mléko. Vsypte polovinu švestek a přesuňte těsto do formy. Posypte ho zbylým ovocem a pečte asi hodinu (spolehlivý je test špejlí – když ji ze středu moučníku vytáhnete suchou, je hotovo).
3. Ozdobte a podávejte Koláč nechte deset minut chladnout ve formě, pak jej vyklopte, odstraňte papír, otočte a dejte chladnout na mřížku. Potom jej už jen potřete hladkou směsí citronové šťávy a krupicového cukru a posypte rozdrceným kostkovým cukrem.
Fotky receptu Křupavý švestkový koláč:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!