Postup přípravy receptu Krupicové noky s omáčkou z lesních plodů:
Příprava omáčky: Ostružiny a borůvky zalijeme asi půl litrem vody, přidáme máslo, cukr a přivedeme k varu. Vaříme asi 3 minuty. V malém množství studené vody rozmícháme solamyl, přilijeme do omáčky a znovu krátce povaříme, dokud omáčka nezhoustne. Když je omáčka příliš hustá, tak ji naředíme vodou, nebo naopak, více zahustíme solamylem.
Příprava noků: Do vychladlé krupicové kaše rozklepneme vejce, přidáme trochu soli a promícháme. Přidáme hrubou mouku a vypracujeme husté těsto. Hrubé mouky dáme podle potřeby tolik, aby těsto nelepilo.
Z těsta uštipujeme malé kousky, ze kterých vytvarujeme malé noky. Vhazujeme je do vroucí osolené vody a vaříme je asi 5 - 8 minut, dokud nevyplavou. Uvařené noky scedíme.
Na talíř nejprve nalijeme ovocnou omáčku, do ní poklademe krupicové noky. Noky můžeme polít zakysanou smetanou, popřípadě bílým jogurtem.
Pozn.:Omáčku můžeme připravit i ze samotných borůvek nebo třeba z jahod.