Nejdříve si můžeme připravit křenovou omáčku: Na rozehřátém másle orestujeme najemno nakrájenou cibulku, zalijeme vývarem, smetanou a necháme chvíli provařit. Přidáme kousky světlého toastového chleba zbaveného kůrky a promixujeme. Dochutíme trochou soli, bílého pepře, cukru a octa a na závěr přidáme jemně nastrouhaný křen.
Kapří filátka z obou stran pokapeme limetovou šťávou, opepříme, uložíme v chladu a pustíme se do přípravy nákypu.
Kostičky opražené housky zalijeme smetanou, a než nasáknou, vyšleháme žloutky s máslem, které smícháme s nasekanou petrželkou, pažitkou, solí, pepřem a trochou muškátového květu. Pak přimícháme zvlhčenou housku, našlehané bílky a kousky vykostěného kapřího masa. Směsí asi do dvou třetin naplníme vymazané gratinovací misky. Pečeme při 180°C 7 až 10 minut dozlatova.
Nákyp servírujeme s filátkem, které těsně před podáváním osolíme a opečeme, a s křenovou omáčkou. Pro skutečné labužníky je dokonalou ozdobou například lososový kaviár.
Rady:
Omáčku také můžete místo mixování dohladka rozvařit.
Limetu lze nahradit citronem.
Kousky kapřího masa můžete před vykostěním povařit.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!