Husu očistíme, osolíme, pokmínujeme, a to i uvnitř, naplníme jablky a medem a podlijeme trochou vody. Pečeme do měkka pod pokličkou na 200 stupňů asi 2 hodiny, poté odkrytou asi hodinu do zlatova. Těsně před dopečením můžeme potřít medem.
Mezitím si připravíme duryňská knedlík. Uvařené i syrové brambory nastrouháme, ze syrových vymačkáme vodu a obojí smícháme dohromady, přidáme trochu škrobu, kostičky osmažené housky, zakápnuté máslem a dochutíme trochou soli. Vytvarujeme kulaté knedlíky, velikosti golfového míčku, které vaříme 8 – 10 minut, dokud nevyplavou na hladinu.
A pustíme se do další přílohy k pečené huse. Na oleji zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené červené zelí a dusíme do měkka. Poté přidáme červené víno, a jak se vyvaří, tak i rybízovou marmeládu. Na závěr dochutíme cukrem, vinným octem a solí.
Porce husy servírujeme s knedlíkem i zelím na talíře.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!