Postup přípravy receptu Kuře na plechovce s pivem:
Odstraníme krk, odstraníme vnitřní tuk případně droby, pokud tam jsou a odřízneme křídla kuřete; vše uchováme k jiným účelům. Dobře vypláchneme kuře zevně i zevnitř, osušíme papírovým ubrouskem a natřeme lehce olejem a promasírujeme kořenící směsí případně jen solí a pepřem ze všech stran a opět osušíme. Připravené kuře odložíme prozatím stranou. Otevřeme plechovku piva nebo uděláme do víka několik děr, upijeme asi 1/3 jejího obsahu. Mělo by zůstat o něco více jako polovina původního obsahu (asi 300 ml). Do plechovky můžeme nasypat kořenící směsi nebo přidat rozmačkaný česnek, rozmarýn, tymián, citrónovou šťávu, drcený pepř aj. Plechovku postavíme na pevný základ, kuřeti rozevřeme stehýnka a do jeho břišní dutiny vtlačíme plechovku s pivem. Pak vše postavíme na plech (např. formu na koláče), vyvážíme do svislé polohy, kterou stabilizujeme pomocí stehýnek, které ze dnem plechovky vytvoří jakousi stabilní trojnožku (viz obr výše). Celu sestavu opatrně vložíme na mřížku do předehřáté horkovzdušné trouby umístěnou ve spodní poloze trouby. Pečeme při střední teplotě (180°C) nebo na uzavřeném grilu s nepřímým ohřevem (nikoliv přímo nad žhavým dřevěným uhlím, ale uhlí je položeno vedle) asi 1 a 1/4 hodiny nebo až vnitřní teplota teploměru zapíchnutého do prsíček dosáhne teploty 75°C, případně když ve stehně naměříme 82°C. Pokud teploměr do masa ještě nevlastníme použijeme klasickou zkoušku, tj. napíchnutím stehna špicí ostrého nože a posouzením, zda již nevytéká dorůžova zbarvená šťáva. Hotové kuře vyndáme z trouby, necháme 10 minut odpočinout (aby se šťávy vrátily zpět dovnitř masa) a kuře naporcujeme.