Postup přípravy receptu Kuřecí špízy na gril:
Špízy: kuře zbavíme kůže a vykostíme (kdo se s tím nechce dělat, může si koupit chlazené prsní a stehenní řízky). Maso nakrájíme na menší stejné kostičky, aby se nám při grilování dobře udělalo i vevnitř a dáme do mísy. V druhé míse smícháme 2:1 kečup s olejem metličkou (já dávám cca 8 vrchovatých lžic kečupu a 4 oleje). Přidáme utřený česnek, šťávu z půlky citronu, bazalku, kterou trochu promneme mezi prsty, pepřové koření, cayenský a černý pepř dle toho, jak moc to chceme pikantní (doporučuji průběžně ochutnávat), drcený kmín a koření na rožnění. Dobře promícháme a vylijeme na maso. Znovu dobře promícháme, aby se marináda dostala rovnoměrně na všechno maso a necháme v lednici marinovat nejlépe 2 dny. (Já maso nesolím, jelikož různá grilovací koření obsahují hodně soli, ale pokud se vám to nezdá, klidně si to přisolte). Ráno před grilováním maso vyndáme a rozdělíme na 10 stejných hromádek. Anglickou slaninu rozkrájíme na tenčí plátky a ty pak na malé kostičky, aby moc nevyčuhovaly mezi masem. Z anglické si rovněž uděláme 10 stejných hromádek a pak už jen na střídačku napichujeme na špejle. Polejeme zbylou marinádou, která nám zůstane v míse a vrátíme zpět do lednice ještě trochu uležet.
Omáčka k masu: ráno před grilováním smícháme jogurt a majonézu, přidáme utřený česnek a 1 koření a necháme několik hodin uležet. Pokud se mi to zdá málo výrazné, přisypu ještě trochu z druhého balíčku koření.