1 bobkový list
| 2 str. česneku
| 250 g těstovin orzo
| 800 g rajčat pokrájených z konzervy
| 4 snítky petrželky
| 125 ml vody
| 1 jehněčí ramínko s kostí
| 4 snítky tymiánu
| sůl
| pepř
Postup přípravy receptu Kyperská jehněčí pečeně:
Stroužky česneku přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Do jehněčího ramínka uděláme ostrým nožem zářezy a do zářezů vložíme plátky česneku.
Rajčata i se šťávou vyklopíme na pekáč. Přidáme tymián, petrželku a bobkový list, na ně položíme maso - kůží navrch. Pekáč pevně uzavřeme alobalem (lesklou stranou dospod). alobal důkladně přichytíme k okrajům pekáče.
Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 160°C a maso pečeme 3 1/2 až 4 hodiny. Z rajčat vznikne hustá omáčka.
Maso vyjmeme z pekáče a odložíme. Z povrchu rajčatové omáčky sebereme co nejvíce tuku.
K rajčatům přidáme vodu a těstoviny a zamícháme. Zdá-li se vám omáčka hustá, přidejte ještě trochu vody. Podle chuti osolíme a opepříme. Na pekáč vrátíme jehněčí maso.
Pekáč znovu zakryjeme a vrátíme na 15 minut do trouby. Když jsou těstoviny měkké, odstraníme z pekáče bobkový list. Maso necháme 10 minut odpočívat a pak je nakrájíme na tenké plátky. Pokrm rozdělíme na talíře, ozdobíme snítkami tymiánu a podáváme.
Fotky receptu Kyperská jehněčí pečeně:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!