Postup přípravy receptu Kyselka z Jihlavska:
Do osolené vody dáme vařit oškrábané, na kostky nakrájené brambory, a když změknou, zahustíme vývar jíškou z poloviny tuku a mouky a ředíme podmáslím, předem dobře rozšlehaným. Povařenou polévku okořeníme kmínem, přidáme druhou polovinu čerstvého másla a nakonec můžeme do polévky vpustit jedno vejce po druhém. Vejce vaříme na kraji plotny čtyři minuty, bílek ztuhne a žloutek zůstává tekutý.
II.
V osolené vodě s kmínem vaříme oloupané, na kostky nakrájené brambory. Když jsou skoro měkké, zahustíme jíškou z poloviny másla a mouky, zředíme dobře rozšlehaným podmáslím a povaříme. Nakonec přidáme druhou polovinu čerstvého másla. Zvlášť připravíme "ztracená vejce" tak, že vpouštíme opatrně jedno po druhém do osolené vody. Vidličkou se vždy snažíme obalit žloutek bílkem, aby vejce nebyla příliš roztřepaná. Vaříme asi 4 minuty. Každému vložíme do talíře 1 vejce a přelijeme polévkou.