Postup přípravy receptu Kyselo pro Krakonoše:
Chlebový kvásek namočíme do 4 litrů studené vody. Promícháme a necháme alespoň 1 hodinu "stát“. Nejlépe ale, když si vzpomenete a namočíte ho už přes noc.
Sušené houby namočíme na 10 minut do hrnku s vodou, aby houby změkly.
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené, měkké brambory oloupeme a nakrájíme na větší kostičky.
Předem namočený kvásek ve vodě rozkvedláme, přidáme sůl, kmín, houby a vaříme skoro hodinu, než kvásek zesklovatí a postupně zhoustne. Během vaření mícháme.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Usmažíme ji na másle dozlatova. K cibuli přidáme syrová vejce a zlehka promícháme. Vejce nesmažíme, mají zůstat částečně syrová.
Když už voda s kváskem není kalná, je hustá a má sklovitou barvu, vmícháme do ní cibuli s vejci a krátce povaříme. Vajíčka se srazí. Stačí už jen přidat uvařené, na kostičky nakrájené brambory.
Krkonošské kyselo můžeme podávat. Bude ještě chutnější, když ho necháme uležet.