Těsto:
| 250 g hladké mouky
| 1 špetku soli
| 1/2-1 vejce
| 8 lžic vlažného mléka
| 50 g mírně změklého tuku
| Jíška:
| 120 g tuku
| 70 g hladké mouky
| Náplň:
| asi 1,1 kg jablek
| dle chuti: skořice
| dle chuti: cukr
| dle chuti: vlašské ořechy
Postup přípravy receptu Levný štrůdl s jíškou:
Zasmažte světlou jíšku z tuku a mouky. Potom vypracujte polotuhé těsto a rozválejte ho na jeden tenký plát. Potřete ho připravenou vlažnou jíškou a zarolujte. Rozkrájejte na 4 díly, které přikryjete.
Jablka zbavte jadřinců a nastrouhejte je nahrubo.
Jeden díl těsta rozválejte na obdélník(asi 33x25 cm) na pomoučněném vále. Posypte nahrubo nastrouhanými ořechy, kraje nechte neposypané. Na ořechy naklaďte 1/4 jablek, posypte lžičkou skořice a 1 lžičkou cukru. Jeden kraj potřete vejcem a oba kraje lehce přehoďte přes náplň (neutahujte). Na okrajích zamáčkněte a dejte na vymazaný plech. Stejně postupujeme s ostatními třemi válečky těsta.
Potřete druhou 1/2 vajíčka.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Upečené těsto listuje.