Postup přípravy receptu Linecký koláč plněný hruškami a oříšky:
Mouku prosijeme do mísy. Přisypeme cukr a špetku soli. Přidáme máslo, vejce a 3 lžíce studené vody. Rychle vypracujeme hladké nelepivé těsto a na 60 minut ho uložíme do chladna proležet. Hrušky oloupeme, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na kostičky. V misce je promícháme s citronovou šťávou, oběma cukry, skořicí, hřebíčkem, nasekanými oříšky a dvěma třetinami strouhanky. Formu o průměru 28 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Z poloviny těsta vyválíme kulatý plát, vyložíme jím formu a vytvoříme zvýšené okraje. Poprášíme ho zbylou strouhankou a naneseme na něj hruškovou náplň. Zbylé těsto rozválíme, vyřízneme z něj kulatý plát o průměru formy a položíme ho na náplň. Okraje přitiskneme. Ze zbylého těsta vykrájíme hruštičky. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme hruštičkami a posypeme skořicovým cukrem. Koláč dáme do trouby o teplotě 200°C a pečeme. Po 20 minutách teplotu snížíme na 180°C a dopékáme ho asi 30 minut dozlatova. Hotový moučník necháme vychladnout ve formě.