Použité suroviny receptu Lokše s mákem a švestkovými povidly:
1000 g brambor
| 400 g hladké mouky
| 100 g sádla (husí, kachní nebo lze nahradit vepřovým)
| 100 g švestkových povidel
| 100 g máku
| 50 g cukr moučka
| sůl
Postup přípravy receptu Lokše s mákem a švestkovými povidly:
Ve slupce vařené brambory oloupeme, umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme, osolíme a přidáme hladkou mouku. Vypracujeme jemné těsto, z něhož tvarujeme malé kuličky o průměru asi 5cm. Ty pak rozválíme na pomoučněném válu na tenké placky, které pečeme na plotně nebo v troubě na plechu nasucho z obou stran. Sádlo rozpustíme v malém množství vody a upečené lokše do něj namáčíme. Každou lokši potřeme švestkovými povidly, posypeme mákem, zatočíme do ruličky a pocukrujeme.
Fotky receptu Lokše s mákem a švestkovými povidly: