Postup přípravy receptu Losos v celerovém hnízdečku:
Lososa důkladně potřeme solí, pokapeme vydatně citrónem a do břišní dutiny, kterou jsme samozřejmě také osolili a pokapali citronem, vložíme šalvějové snítky a 1-2 snítek petržele, máte-li. Než nachystáme zbytek, odložíme jej stranou. Celer oloupeme a nakrájíme na tenké dlouhé nudličky - slámu(0,5-1 cm). Rozehřejeme trochu oleje v nádobě (já pokrm dělám v remosce, lze použít i pekáč) a celerovou slámu lehce orestujeme, zajijeme vínem (nepoužijete-li víno, stačí trocha vody) a zbytkem citrónové šťávy, osolíme a na celer položíme připravenou rybu. Kolem ryby do celerového hnízdečka nasázíme očištěné celé nebo překrojené houby. Zavřeme nádobu a asi hodinu až hodinu a půl pečeme - čerstvá ryba potřebuje méně. Během pečení jednou nebo dvakrát rybu otočíme a celer trochu promícháme, občas rybu přelejeme vypečenou šťávou. Na závěr můžete chvíli péci otevřené, chcete-li na rybě shora získat křupavou kůrku. Že je pokrm hotový, poznáte podle toho, že celer je měkký a maso ryby jde lehce odloupnout od kostí. Pokud vám zůstala čerstvá petržel, nasekejte ji najemno a porci ryby na celerovém podkladu jí posypte.
Jako přílohu doporučuji bramborovou kaši, nebo nic a o to více celeru. K pití lehké bílé moravské víno, kořeněná retsina mu taky velice sluší, po řeckém způsobu můžete víno ředit perlivou vodou nebo sodou.