Postup přípravy receptu Malé bochánky s oříšky:
Ze dvou lžic vlažného mléka, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek a necháme jej vzejít. Máslo utřeme v míse s cukrem a žloutky. Přidáme vanilkový cukr, nastouhanou kůru asi z půlky citronu, rum, připravený vykynutý kvásek, zbytek vlažného mléka a sůl. Přisypeme mouku a vypracujeme těsto, které se nelepí. Nakonec do něj vpracujeme spařené rozinky a oloupané, mírně opražené, nadrobno nasekané mandle. Těsto vyválíme do bochánku a necháme vykynout v míse. Přikryjeme utěrkou. Vykynuté těsto znovu dobře propracujeme a vytvoříme malé bochánky, které položíme na vymaštěný plech. Necháme je ještě chvíli kynout. Před pečením je potřebe rozšlehaným vejcem, nastřihneme do kříže a poypeme mandlemi. Zpočátku pečeme při teplotě 180 °C, po 10 minutách teplotu zmírníme na 140 °C.