Postup přípravy receptu Marocký kořeněný koláč:
1. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Semínka koriandru a římského kmínu krátce nasucho opečte na pánvi; rozvine se tím jejich vůně. Buďte ale opatrní, snadno se připalují! Potom je rozdrťte v hmoždíři nebo misce (dobře to jde rukojetí válečku na nudle) a smíchejte se skořicí, paprikou, půl lžičkou soli a čtyřmi lžícemi oleje. Kostky dýně vložte do zapékací misky nebo pekáče a přelijte kořeněným olejem. Promíchejte a pečte dvacet minut.
2. Mezitím na pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a dozlatova na něm opečte cibulky. Vmíchejte zázvor a po 100 gramech mandlí a pistácií. Opečte je dohněda a pak přisypte brusinky, dvě lžíce medu i špenátové lístky a promíchejte. Jakmile špenát zavadne, sejměte směs z ohně a přimíchejte ji k opečené dýni. Uchovejte v teple.
3. Cizrnu rozmixujte s česnekem, kmínem, zbylým olejem, citronovou šťávou, dvěma lžícemi vody, solí a pepřem, takže vznikne aromatická pasta – hummus. Vmíchejte sekaný koriandr.
4. Koláčovou formu o průměru 28cm vymažte máslem a kolem dokola vyložte čtyřmi pláty těsta tak, aby na dně formy nebyly mezery a pláty asi o polovinu přečnívaly přes okraj. Každý plát potřete rozpuštěným máslem. Překryjte zbylými čtyřmi tak, aby zakryly švy spodní vrstvy a rovněž přečnívaly přes okraj. Do formy navršte polovinu dýňové směsi, pak hummus a zbytek dýně. Náplň teď překryjte přečnívajícím těstem; smačkávejte a řaste je tak, aby vznikly nadýchané záhyby. Také ty důkladně potřete máslem.
5. Vložte do trouby a pečte třicet až pětatřicet minut, dokud těsto nebude krásně křehké a zlaté. Chvíli před dopečením rozehřejte v pánvi zbytek másla a opečte na něm zbylé mandle a pistácie. Přilijte zbylý med, promíchejte a směsí přelijte hotový koláč. Podávejte s ostrou omáčkou podle našeho receptu a se skrojky citronu.