Postup přípravy receptu Plněná sekaná pečeně:
Mleté maso vložíme do větší mísy, přidáme semně nasekanou cibuli a na kostičky pokrájenou slaninu, utřený česnek, sůl, všechno koření, vejce a strouhanku. Vše pečlivě propracujeme, aby se suroviny spojily.
Pekáč vymažeme sádlem a mokrýma rukama na něj vložíme polovinu ochuceného masa, vytvarujeme jej do ploché šišky a navrch pokládáme párky, rozpůlená uvařená vejce a okurky.
Vše přikryjeme druhou polovinou masa a mokrýma rukama uhladíme do tvaru šišky. Mírně podlijeme vodou a v troubě zvolna pečeme přikryté asi 45 minut při teplotě 200 °C. Během pečení průběžně poléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme.
Pak sejmeme poklici a ještě asi 30 minut dopékáme při teplotě 250 °C, aby se na povrchu vytvořila křupavá kůrka.
Plněná sekaná pečeně se podává s vařenými brambory nebo bramborovou kaší a doplníme kompotem nebo okurkovým (i hlávkovým) salátem.