Postup přípravy receptu Vepřový guláš se žampiony:
Maso nakrájíme na kostky, slaninu na kostičky, cibuli oloupeme a také nakrájíme. V kastrolu rozpálíme olej (2 až 3 lžíce), přidáme slaninu a nakrájenou cibuli a mícháme, dokud cibule nezesklovatí. Potom přidáme nakrájené maso a orestujeme, až se zatáhne. Poprášíme paprikou, mírně osolíme a přidáme asi lžíci drceného kmínu a lžíci octa. Promícháme, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou a na mírném příkonu tepla do měkka. Občas zkontrolujeme, promícháme a podle potřeby podlijeme. Můžeme také přidat gulášovou kostku, kterou jsme předem rozpustili v teplé vodě.
Když je maso téměř měkké, přidáme nakrájené žampiony. Připravíme si jíšku, rozmícháme ji ve vodě a zahustíme s ní guláš. Podle potřeby dochutíme (dá se nejen dosolit, ale často je dobré přidat ještě trochu octa). Poté necháme guláš ještě asi 10 až 15 minut probublávat a odstavíme.
Podáváme s knedlíkem houskovým či bramborovým, nevadí těstoviny ani rýže. Zkrátka přiložíme to, co máme rádi. Ozdobíme kolečky cibule či proužky paprik.