200 g vepřové kýty
| 200 g skopového masa
| 300 g paprikové klobásy
| 1 svazek lahůdkové cibulky
| 100 g anglické slaniny
| 3 barevné papriky
| 100 ml olivového oleje
| 1 lžíce soli
| 3 stroužky česneku
| snítka čerstvé bazalky
Postup přípravy receptu Zbojnický špízek:
Z vepřového a skopového masa (kýta nebo plec) okrájíme přebytečný tuk. Pak maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na přibližně stejně velké kousky (asi 50 g). Klobásu nakrájíme na kolečka a anglickou slaninu na plátky. Papriky omyjeme, zbavíme semínek a rozkrájíme na čtverečky. Nakonec očistíme lahůdkové cibulky a větší z nich překrojíme na poloviny. Všechny nakrájené suroviny napichujeme střídavě na špízy. Olej rozmícháme s utřeným česnekem, solí a najemno nasekanou bazalkou. Špízy vložíme do marinády a necháme alespoň dvě hodiny odležet. Během marinování špízy otáčíme. Marinované špízy dáme na rozpálený gril a opékáme ze všech stran asi 30 minut. Podáváme s chlebem a zdobíme bazalkou.