Postup přípravy receptu Masové závitky po šumavsku :
Hovězí maso dvakrát umeleme na masovém strojku, přidáme studenou vodu, bílky a drobně pokrájený libeček. Osolíme, opepříme a dobře propracujeme. Poté uložíme do chladničky.
Mezitím připravíme náplň: Slaninu pokrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme k ní drobně pokrájenou cibuli a osmahneme. Vmícháme očištěné, na plátky pokrájené houby, kmín a podusíme doměkka. Do vychladlých hub vmícháme žloutky a dobře dochutíme.
Potom z připravené, odpočinuté masy formujeme zvlhčenými prsty placičky, které plníme houbovou nádivkou, svineme je do závitků a opečeme na rozehřátém tuku. Podlijeme malým množstvím vody a podusíme doměkka. Před koncem tepelné úpravy přidáme do vypečené šťávy kečup, přilijeme víno nebo vývar, ochutíme drceným jalovcem a povaříme.