500 g polohr. mouky
| 1 sáček sušených kvasnic
| 75 g cukru
| ¼ l mléka
| 1 vejce
| 100 g másla
| 1 žloutek
| 2 lžice kondenzovaného mléka
| 5 kraslic na ozdobu
Postup přípravy receptu Mazancový věnec:
Do mísy nasypeme mouku, přidáme cukr a sušené kvasnice. Vše promícháme, zalijeme vlažným mlékem, přidáme celé vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto. Těsto v míse poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout až 2 hodiny. Poté těsto ještě jednou prohněteme a rozdělíme na tři části. Z kousků vyválíme prameny si 70 cm dlouhé a spleteme je do copu. Přeneseme je na pomaštěný plech a stočíme do věnce. Troubu rozehřejeme. Věnec ještě necháme na plechu ½ hodiny kynout a potřeme ho rozšlehaným žloutkem s kondenzovaným mlékem. Do věnce zasadíme uvařená a ozdobená vejce a dáme do trouby péci. Pečeme asi ¾ hodiny.
Fotky receptu Mazancový věnec:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!