Použité suroviny receptu Medová štola s marcipánem:
100 g droždí
| 125 ml mléka
| 120 g medu
| 1 kg polohrubé mouky
| 450 g másla
| 1 lžička kardamomu a muškátu
| 1 špetka mletého hřebíčku
| 400 g rozinek
| dle chuti: citronové aroma
| 100 g rozinek namočených v rumu
| 200 g marcipánu
| 100 g moučkového cukru
Postup přípravy receptu Medová štola s marcipánem:
Smícháme droždí s vlažným mlékem, do kterého přidáme 1 lžičku medu a mouky. Necháme 10 minut stát. Do mouky uděláme jamku, do níž dáme droždí, zbylý med, 400 g másla a koření. Do těsta zamícháme kandované ovoce, citronové aroma a mandle. Vše důkladně prohněteme a necháme 20 minut odpočívat. Marcipán smícháme s moučkovým cukrem a vytvoříme váleček. Těsto vyválíme. Uprostřed uděláme jamku, do které vložíme marcipán. Jednou stranou a pak druhou stranou těsta marcipán přiklopíme. Štólu položíme na vymaštěný plech a necháme asi 20 minut odpočívat. Mezitím předehřejeme troubu na 190 stup. Medovou štólu pečeme 70-80 minut dozlatova. Ještě teplou štolu potřeme 50 g rozpuštěného másla a posypeme moučkovým cukrem.
Fotky receptu Medová štola s marcipánem:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!