Použité suroviny receptu Meruňkovo-citronový dort:
korpus:
| 6 vajec
| 240 g cukru
| 240 g hl. mouky
| 6 lžic oleje
| Náplň:
| 1 meruňkový kompot
| šťáva z jednoho citronu
| 125 g změklého másla
| krém:
| dle potřeby jakýkoliv máslový krém
| dále:
| 1 balení piškotů
| dle chuti rum
| dle potřeby rybíz. marmeláda
| dle potřeby červená potravinář. barva
| poleva:
| 150 g moučk. cukru
| 3-4 lžíce citr. šťávy
Postup přípravy receptu Meruňkovo-citronový dort:
Korpus: bílky s cukrem ušleháme do hustého sněhu. Po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Pak zlehka vmícháme mouku. Těsto rozetřeme do formy (průměr 24 cm) s vymazaným a vysypaným dnem. Pečeme při 190°C asi 30 minut (zkusíme špejlí). Necháme vychladnout.
Z vychladlého korpusu odřízneme vodorovně asi 1/3. Menší část bude tvořit základ dortu. Větší část rozdrobíme. K drobkům přidáme kompotované meruňky, šťávu z jednoho citronu, změklé máslo a důkladně rozmícháme. Je-li hmota příliš hustá, zředíme šťávou z kompotu. Podle chuti můžeme přisladit či okyselit citronovou šťávou.
Piškotový základ dortu pokropíme podle chuti rumem a potřeme marmeládou. Na ni rovnoměrně navrstvíme meruňkovou hmotu. Uhladíme a potřeme tenkou vrstvou krému. Zbytek šťávy z kompotu obarvíme na červeno. Postupně v ní namáčíme piškoty (necháme trochu nasáknout) a skládáme je na krém. Další tenkou vrstvou krému piškoty přikryjeme a potřeme dort i z boku.
Polevu připravíme smícháním přesátého cukru s citronovou šťávou, můžeme přibarvit zbytkem obarvené meruňkové šťávy. Opatrně ji nalijeme na povrch dortu a necháme zatuhnout. Libovolně dozdobíme a necháme do druhého dne uležet v ledničce.
Fotky receptu Meruňkovo-citronový dort:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!