Postup přípravy receptu Meruňkový koláč s cukrovou krustičkou:
1. Máslo a cukr utřete takzvaně do pěny a vytvořte světlou směs. Přidejte mouku, mandle a poté i vejce. Těsto rychle prohněťte, aby se náležitě spojilo. Vyválejte ho do koule, zabalte do fólie a dejte aspoň na půl hodiny chladit.
2. Mezitím připravte náplň. Meruňky dejte do mísy; prudce svařte víno s cukrem a směsí zalijte sušené ovoce. Ve tomtéž rendlíku (nemusíte ho mýt) přiveďte k varu smetanu s vanilkou. Stáhněte plamen a nechte smetanu natáhnout aroma.
3. Rozehřejte troubu na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Vyválejte těsto tak, aby se vešlo do vroubkované koláčové formy o průměru 23 cm, a pak ho dejte i s formou na deset minut do mrazáku. Dno korpusu vyložte fólií nebo pečicím papírem a posypte suchými fazolemi, které papír zatíží, aby se při předpékání nenadnášel. Pečte dvacet minut, poté fazole s papírem opatrně sejměte (fazole můžete použít ke stejnému účelu klidně víckrát) a ještě pár minut pečte, aby dno korpusu trochu zezlátlo. Korpus vyjměte a snižte teplotu v troubě o šedesát stupňů.
4. Zatímco se peče korpus, rozšlehejte v míse vejce. Přes cedník do nich nalijte vanilkovou smetanu a opět šlehejte. Poté přidejte tekutinu z meruněk a ze vzniklé směsi našlehejte krém. Rozpulte meruňky a řeznou stranou dolů je přichyťte na dno korpusu. Na ovoce nalijte krém (možná se vám zdá příliš řídký, ale pečením ztuhne) a vraťte na dvacet až třicet minut do trouby, dokud nebude náplň téměř hotová.
5. Vyjměte koláč a nechte ho zchladnout. Před podáváním ho posypte zbylým cukrem a ten roztavte horkovzdušnou pistolí nebo pod rozehřátým grilem. Krustu nechte ještě minutku ztvrdnout, pak koláč rozkrájejte a podávejte.