Postup přípravy receptu Mirabelkový koláč s mákem:
Mirabelky omyjeme, osušíme, vypeckujeme a rozpůlíme. Na suché pánvi za občasného míchání při mírném ohni opražíme 5 minut pistácie. Mirabelky a pistácie dáme do mísy. Přimícháme třtinový cukr a slivovici, přikryjeme a necháme 1 hodinu táhnout.
Do pěny ušleháme máslo s třtinovým cukrem, vanilkovou dření (získáme rozkrojením vanilkového lusku a vyjmutím jeho obsahu), citronovou kůrou a šťávou až hmota krémově zhoustne. Postupně přišleháme vejce, až z krémovité hmoty zmizí stopy po žloutcích.
Mouku smícháme s mákem a kypřícím práškem. Po částech ji lehce zamícháme do krémové pěny. Postupně přilijeme tolik mléka, aby vzniklo krémové těsto, které z metly šlehače stéká. Těsto rozetřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a uhladíme. Na povrch rozdělíme mirabelkovou směs.
Plech vložíme na spodní lištu studené trouby. Troubu zapneme na 200 stupňů Celsia, koláč pečeme asi 50 minut. Vyjmeme z trouby, necháme na plechu 20 minut odpočinout a pak nakrájíme.