Postup přípravy receptu Dalmatský koláč se svatojanským chlebem a fíky :
Droždí smícháme se lžičkou cukru a 4 lžícemi vlahého mléka a necháme vzejít. Kvásek nalijeme do mouky, přidáme ohřáté zbylé mléko s máslem, cukrem, citrónovou kůrou, žloutky a osolíme. Promícháme, vypracujeme hladké těsto a necháme v teple kynout (asi 2 hodiny).
Mezitím si připravíme nádivku: Mletý svatojanský chléb (dá se už koupit i u nás) povaříme v mléce (podobně jako mák), přidáme med, citrónovou kůru, tlučené hřebíčky, skořici, drobně nakrájené suché fíky a cukr, znovu asi 5 minut povaříme a dáme vychladit. Vykynuté těsto rozválíme asi na 5 mm tloušťku, potřeme po celé ploše vychladlou náplní, stočíme, vložíme do vymazané bábovkové formy a necháme znovu kynout v teple asi 1 hodinu. Pak těsto potřeme ušlehaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 220 °C asi 1 hodinu. Vyklopíme a pocukrujeme.