Postup přípravy receptu Hanácké koláčky:
Z mléka, cukru, droždí a lžíce mouky připravíme kvásek; necháme vykynout. Prosátou mouku osolime, přidáme vejce, žloutky, máslo, citrónovou šťávu, vykynutý kvásek a dobře uhněteme. Těsto rozválímea vykrajujeme kolečka, která nechámeznovu kynout. Potom je plníme tvarohovou nádivkou, formujeme do kulatého tvaru, uložíme na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou a znova necháme krátce kynout. Nakonec do středu koláčků uděláme důlek, naplníme jej povidly, okraje potřeme vejcem, posypeme drobenkou a upečeme. Tvarohová nádivka: Tvaroh prolisujeme, zamícháme žloutek a moučkový i vanilkový cukr. Drobenka: Mouku promícháme s cukrem, přidáme máslo a rukou rozdrobíme.