Povolené máslo vyšleháme s polovinou cukru a postupně do něj vmícháme žloutky, semínka vanilky, teplou smetanu a citronovou kůru. Hmotu zlehčíme částí bílků, které jsme vyšlehali se zbylým cukrem. Potom smícháme se zbývajícím bílkovým sněhem a směsí hladké mouky, pudinkového prášku a prášku do pečiva. Asi čtvrtinu hotového těsta vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a přidáme kousky sušených meruněk. Ty lehce zatlačíme do těsta a pokračujeme ve vrstvení, dokud formu nezaplníme asi do dvou třetin. Do zbylého těsta přimícháme povolený čokoládový krém, nejlépe nutellu, a pomocí cukrářského sáčku vytvoříme mramorování. Pečeme na 160 stupňů, třičtvrtě hodiny až hodinu a propečení kontrolujeme špejlí. Až se na ni těsto přestane lepit, bábovku shora zlehka posypeme hladkou moukou, aby se nepřilepila k podložce, vyklopíme ji z formy a dáme vychladnout. Na závěr ji ozdobíme třeba polevou z tmavé a bílé čokolády a kousky meruněk stejně jako Vladimír.
Poznámky a rady:
Suroviny musí mít stejnou teplotu, aby se hmota nesrazila. Pokud se směs srazí, nahřejeme ji a znovu vyšleháme.
Čokoládový krém nahřejeme, aby povolil – lépe se spojí s těstem.
Čokoládový krém (nutellu) lze nahradit kakaem, rozmíchaným s trochou oleje.
Těsto mícháme zlehka, aby zůstalo nadýchané.
Vanilkový lusk můžeme nahradit vanilkovým cukrem.
Čtěte také článek o Kuchařské pohotovosti:
Kuchařská pohotovost zachrání vaše oslavy!