Postup přípravy receptu Mazanec:
Uvedené suroviny postačí na dva mazance. Doba přípravy 25 minut mimo kynutí a pečení.
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme během asi 5 minut vzejít kvásek.
Do pěny vyšleháme základ z másla, žloutků a cukru. Do mísy vsypeme mouku, smícháme se solí, citronovou kůrou a drceným anýzem, vlijeme kvásek a třený tukový základ a vypracujeme polotuhé nelepivé těsto. Přidáme spařené rozinky (vsypeme do vařícího rumu a necháme nabobtnat), spařené loupané mandle (vsypeme do vařící vody, scedíme a oloupeme) a těsto ještě jednou přepracujeme. Pak necháme kynout přikryté asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny, zpracujeme hladké bochánky, každý položíme zvlášť na vymazaný plech a necháme půl hodiny v teple kynout.
Mazanec pečlivě potřeme rozšlehaným vejcem, na středu nakrojíme křížek, posypeme plátky mandlí a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova při teplotě 160 °C asi 35-40 minut.
Fotky receptu Mazanec:
Fotky vložil: ronecek,hlouskova,damami,jelena