Vložil: | Delli |
Porcí: | 6 |
Doba přípravy: | 60 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 4 |
|
|
Použité suroviny receptu Meruňkový koláč s drobenkou:
asi 1 kg meruněk, čerstvých, rozpůlených a vypeckovaných, nebo kompotovaných a okapaných (v tom případě počítejte se dvěma 700ml sklenicemi)
| 1 lžíce másla na vymazání plechu
| NA TĚSTO
| 30 g droždí
| 200 g krupicového cukru
| 500 ml vlažného mléka
| 500 g hladké mouky
| 100 g másla, rozpuštěného
| 2 žloutky
| špetka soli
| NA DROBENKU
| 75 g chladného másla
| 75 g krupicového cukru
| 1sáček vanilinového cukru
| 100 g hrubé mouky
Postup přípravy receptu Meruňkový koláč s drobenkou:
1. Droždí rozetřete s jednou lžičkou cukru na kaši. Přidejte lžíci mouky a 100 ml mléka, promíchejte, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek do husté pěny; trvá to asi deset minut.
2. Mouku prosijte do větší mísy, přidejte kvásek i zbývající ingredience a smíchejte na řidší těsto. Přikryjte a na teplém místě nechte kynout 45 minut až hodinu, aby těsto zdvojnásobilo objem.
3. Zapněte troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180. Těsto nalijte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Rozetřete do krajů a naskládejte na těsto meruňky řezem nahoru. Na okrajích nechte volné místo.
4. Na drobenku smíchejte oba druhy cukru s moukou, přidejte máslo pokrájené na kousky a pomocí prstů vše rozdrobte na jemnou žmolenku. Posypte jí koláč a vložte do trouby. Pečte čtyřicet minut, do zezlátnutí.
Bleskovou drobenku připravíte v kuchyňském robotu. Rozmixujte suché přísady a postupně přidávejte pokrájené máslo – za pár vteřin získáte jemnou žmolenku.
Fotky receptu Meruňkový koláč s drobenkou:
Fotky vložil: katyakaty,kozaroza,Bezinka,jelena,Nandiči