Meruňkové pyré promícháme s prosetým moučkovým cukrem, přidáme rozpuštěnou želatinu, kterou jsme předem nechali ve studené vodě nabobtnat. Důkladně promícháme a přidáme šlehačku, ne příliš tuhou (krémové konzistence), aby se při dalším promíchávání nesrazila. Takto připravenou hmotu rozetřeme na piškotový plát. Necháme zatuhnout a krájíme na požadované tvary.
Sorbet připravíme smícháním meruňkového pyré, cukru, vody a glukózy. Vymrazíme ve stroji na zmrzlinu. Sušené meruňky nakrájíme, povaříme v džusu a necháme do druhého dne nabobtnat. Druhý den meruňky přecedíme, džus zredukujeme do hustoty. Po vychladnutí smícháme
s meruňkami. Smetanovou omáčku připravíme smícháním zakysané smetany, medu a dužniny z vanilkového lusku (dužninu získáme tak, že lusk podélně rozkrojíme a pomoci špičky nože vyškrábneme).
Pro tento dezert je vhodné mladé šťavnaté růžové víno se zbytkovým cukrem – polosladké, jež bude mít harmonicky vyvážené tělo z hlediska obsahu zbytkového cukru a kyselin.
Zdroj:
www.ruzove.cz