Máslo vyndáme předem z lednice a necháme na teplém změknout.
Mouku prosejeme se solí do hlubší mísy. Doprostřed mouky uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí a nasypeme cukr. Zalijeme trochou vlažného mléka a necháme kvásek vykynout. Přidáme změklé máslo, žloutky a podle potřeby zbytek vlahého mléka. Vypracujeme hladké vláčné těsto.
Kuchyňský vál poprášíme hladkou moukou a z vypracovaného těsta hned vyválíme slabý plát. Rozkrájíme ho na malé čtverečky o velikosti asi 6x6 centimetrů. Doprostřed každého čtverečku dáme půl lžičky libovolné náplně. Krajní růžky čtverečku přehneme ke středu a spojíme je k sobě.
Plech vymažeme tukem, nebo ho opatříme pečícím papírem a narovnáme na něj připravené koláčky. Koláčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut dorůžova. Upečené koláčky posypeme vanilkovým moučkovým cukrem.
Rychlé kynuté koláčky podáváme ke kávě a k čaji, můžeme je připravit i ke slavnostním příležitostem.