Vložil: | Torta |
Porcí: | 5 |
Doba přípravy: | 60 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 6 |
|
|
Použité suroviny receptu Starodávné české vdolky:
500 g polohrubé mouky
| 1 špetka sůl
| dle chuti: kůra z nevoskovaného citronu
| 50 g krystalového cukru
| 40 g másla
| 3/8 l mléka
| 20 g droždí
| 1 žloutek
| 120 g sádla, převařeného másla nebo lehkého oleje
| 150 g povidlí nebo zavařeniny
| 30 g strouhaného tvarohu
| 1/8 l kyselé smetany
Postup přípravy receptu Starodávné české vdolky:
Prosátou mouku trochu osolíme, osladíme, přidáme kůru, z droždí vykynutý kvásek, vlažné mléko s umíchaným žloutkem a rozehřátým máslem. Vypracujeme přiměřeně tuhé těsto a dáme přikryté vykynouti.
Z vykynutého těsta vykrájíme lžící stejné kousky, uděláme bochníčky a dáme přikryté vykynouti na máslem pomazaný plech. Pak je rukou poněkud roztlačíme, v horké troubě rychle osušíme, načež je vkládáme do rozpáleného tuku a osmažíme je po obou stranách.
Osušíme na ubrousku a potíráme povidly nebo zavařeninou, posypeme strouhaným tvarohem a pokapeme kyselou smetanou.
Také můžeme vdolky posypat strouhaným perníkem a cukrem.
Fotky receptu Starodávné české vdolky:
Fotky vložil: hanina51,epospa,mirta,vocjan,Nandiči