Postup přípravy receptu Valašské frgále z domácí pekárny:
Suroviny dáme do formy v pořadí, jak je psané. Sádlo a máslo si nejprve rozpustím (společně) a nechám trochu zchladnout. Do formy dávám vlažné. Pak přisypeme mouku a ostatní suroviny. Nastavíme program č.6 - těsto. Asi 15 minut se budou suroviny jako vždy nahřívat a pak začne hnětení. Chvilku necháme suroviny, aby se dobře promíchaly a pak ještě k těstu přisypeme postupně pětkrát VO polohrubé mouky - vždycky počkáme až se ta mouka zapracuje do těsta a přihodíme další...já dala pět a těsto bylo na jedničku. Po vykynutí těsto rozdělíme na 3 díly, dáme na pečící papír a na utěrce (aby nám to neujíždělo) vyválíme pokud možno kolečko o průměru asi 25-30cm. Přendáme na plech a ozdobíme - já použila makovou náplň, tvarohovou náplň, jablečná, švestková a hrušková povidla. Náplně se dobře roztírají kreditní kartou. Taky si můžeme z kousku těsta vyválet delší válečky a těmi si rozdělit plochu koláče třeba na osminky nebo na čtvrtinky a do vyznačených míst pak dát náplně (pokud to uděláte, nezapomeňte pak potřít rozšlehaným vajíčkem i tyto místa!!!). Po ozdobení potřeme kraje koláče rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby na 220°C asi na 15 minutek. Někdy se při pečení dělají z těsta na koláči boule, tak to hlídáme a jakmile vidíme, že se nějaká dělá, okamžitě ji propíchneme špejlí. Pak už jen koukáme, jak nám koláče zmizí pod rukama.