Použité suroviny receptu Velikonoční ořechový dort:
125 g polohrubé mouky
| 250 g másla
| 150 g mletého cukru
| 150 g mletých oříšků
| 200 g medu
| 100 g mandlí
| 100 g strouhaných vlašských ořechů
| 5 ks vajec
| 1 ks pomeranče (kůra a šťáva)
| 1 ks citrónu (kůra a šťáva)
| dle potřeby: olej na vymazání formy
| dle potřeby: mouka na vysypání formy
Postup přípravy receptu Velikonoční ořechový dort:
Do tuhého sněhu z bílků přiléváme za stálého míchání horký med a šleháme do zhoustnutí. Po zchladnutí přidáváme po jednom žloutky a vždy dobře promícháme. Lehce vmícháme polohrubou mouku smíchanou se strouhanou kůrou (pomeranče a citrónu) a mletými oříšky. Těsto vlijeme do formy slabě vymazané olejem a vysypané hladkou moukou. Pečeme zvolna (160 °C)a vychladlý dort prokrojíme, potřeme krémem ze šlehaného másla s cukrem ochuceným šťávou z pomeranče a citrónu. Krémem potřeme i okraje a posypeme strouhanými opraženými mandlemi. Ozdobíme zbylým krémem, celými ořechy (dle fantazie) a necháme vychladnout.