300 g hladké mouky
| 1/2 lžičky soli
| 125 g hery nebo ztuženého tuku
| 0,25 l světlého piva
| dle potřeby: mouka na vál
| Náplň:
| 750-1000 g jablek,
| dle potřeby: strouhanka na těsto
| 4 lžíce cukru
| dle chuti: skořice a citronová kůra
| 4 lžíce nahrubo nasekaných ořechů
| 2 lžíce rozinek
| dle potřeby: máslo na potření povrchu
Postup přípravy receptu Závin z pivního těsta:
Na vál prosejeme mouku, přidáme sůl a změklý tuk. Zpracujeme dohladka s pivem. Pak dáme na misku nebo na talíř, přikryjeme folií a necháme v běžné kuchyňské teplotě asi hodinu odpočinout. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme na plátky. Těsto rozdělíme na dva díly. Každý díl rozválíme na pomoučněném vále na tenký plát a posypeme strouhankou a poklademe polovinou dávky připravených jablek. Posypeme je cukrem, poprášíme skořicí, posypeme ořechy a rozinkami. Stočíme do tvaru závinu a přeneseme na vymazaný plech. Stejně připravíme i druhý závin. Povrch závinů potřeme rozpuštěným máslem nebo olejem a upečeme dozlatova. Po prochladnutí je pocukrujeme a krájíme na řezy.