6 středních mrkví
| 1 l zeleninový vývar nebo voda
| 1dl sladké smetany
| 1 hrst petrželové a libečkové nati
| 6 dkg másla
| 2 lžíce hl. mouky
| sůl
Postup přípravy receptu Mrkvová krémová polévka:
Oloupeme 6 středních mrkví a rozkrojíme na poloviny. Horní části nakrájíme na větší kousky a dáme vařit do 1 litru osolené vody nebo slabšího zeleninového vývaru. Přidáme trochu petrželové a libečkové nati. Spodní části mrkví nastrouháme na hrubém struhadle a opečeme na másle.
Ze 2 lžic hladké mouky uděláme máslovou jíšku a necháme vychladnout. Uvařenou mrkev rozmixujeme ve vývaru a rozmícháme v něm jíšku. Mrkvovou krémovou polévku necháme asi 5 minut provařit a nalijeme 1 dl smetany, nejlepší je šlehačka, ale může být i smetana na vaření. Necháme přejít varem a přidáme opečené mrkvové nudličky. Vaříme další 2 minuty.
Takto připravenou mrkvovou krémovou polévku podáváme. Můžeme servírovat s krutonky z veky nebo starších rohlíků.
Pro vegany je možné na přípravu mrkvové krémové polévky použít rostlinný olej a sójové mléko.
Fotky receptu Mrkvová krémová polévka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!