Postup přípravy receptu Nán :
Kvašený chléb vyrobený z bílé mouky a jogurtu. Jogurt způsobuje kvašení a dodává chlebu zvláštní chuť. Tyto chleby se tradičně pečou v hliněných pecích, jenž jsou zapuštěny do země, dají se ovšem péct také v horké troubě nebo pod rozpáleným grilem.
Mouku, jogurt a sůl dejte do misky. Přidejte vodu po troškách a vytvořte jemné, lehce lepkavé těsto. Lehce prohnětejte, přikryjte vlhou utěrkou a odstavte asi na 1 hodinu na teplé místo.
Předehřejte troubu na 220°C (vysoký stupeň), nebo rozpalte gril. Lehce pomoučenýma rukama rozdělte těsto na čtyři díly. Vyválejte kulaté placky o velikosti 18 cm. Abyste vytvořili tradiční tvar kapky, poněkud povytáhněte jednu stranu.Dejte na vymazaný pekáč a v předehřáté troubě pečte asi 10 minut dokud se placky nenafouknou a nezhnědnou. Případně můžete péct placky pod rozpáleným grilem dokud se nenafouknou a nevytvoří se na nich hnědé skvrny. Podávejte horké.
Variace:
Pikantní nán - vemte mouku, 1 lžičku jemně nasekaného čerstvého koriandru, půl lžičky semínek černé cibule, půl lžičky sezamových semínek, čtvrt lžičky zrníček římského kmínu a čtvrt lžičky semínek fenyklu. Při přípravě receptu postupujte stejně jak je popsáno výše.
Keema nán - na pánvi roztopte trochu oleje a poduste 1 lžíci jemně nasekané cibule a 125 g mletého skopového masa asi 5 minut. Přidejte čtvrt lžičky mletého římského kmínu a poduste další 2–3 minuty. Nechte vychládnout. Jak je popsáno výše, vyválejte z těsta kulatou placku a doprostřed dejte trochu skopové směsi. Strany placky překlopte doprostřed a spojte dohromady. Placku obraťte a znovu vyválejte, dále postupujte stejně jako výše.
Péšavársý nán - smíchejte 90 g mletých mandlí, 1 lžíci sušeného kokosu, 1 lžíci práškového cukru, 1 lžíci nakrájených rozinek a 15 g měkkého čerstvého másla. Rozdělte těsto na části, vyválejte kulaté placky a postupujte jako u Keema naan.