Ovoce necháme rozmrazit, každé zvlášť. Citron omyjeme a kůru ostrouháme. Mazanec nakrájíme na plátky.
Borůvky dáme do kastrůlku, nasypeme polovinu citronové kůry, polovinu cukru a zalijeme polovinou vína. Ohřejeme, nevaříme.
Totéž uděláme s malinami.
Obojí ovoce zvlášť scedíme, šťávu si ponecháme.
Dno skleněné mísy vyložíme kousky mazance, zalijeme likérem a nasypeme 1 čl vanilkového cukru. Borůvky nebo maliny, je jedno které ovoce dáme nejdříve nasypeme na mazanec. Položíme další kousek mazance, nasypeme 1 čl vanilkového cukru a druhé ovoce. Položíme zbytek mazance, nasypeme zbytek vanilkového cukru a zalijeme šťávou z ovoce. Mísu přikryjeme talířem, o něco menším než je mísa. Zatížíme nějakým závažím nebo konzervou.
Necháme přes noc v chladu.
Před podáváním vyklopíme z mísy, nakrájíme na kousky a podáváme se šlehačkou.
Místo vína můžete použít třeba šťávu z černého rybízu. Můžete také použít bezinkový nebo jiný likér, nebo jenom šťávu.
Ovoce jakékoliv, ale kombinace malin a borůvek je výborná.
Místo mazance můžete použít vánočku nebo brioche, nebo neplněné buchty.
Vyzkoušejte další báječné recepty na přípravu ŹEMLOVKY:
Žemlovka s jablkyTvarohová žemlovka s jablky a skořicíVoňavá žemlovka s rebarborouZeleninová žemlovka se špenátemŽemlovka s banány se smetanou