Postup přípravy receptu Nori rýžové koule:
1) List Nori (lesklá strana listu nahoru) 25 cm nad plamenem pražit tak, že se s ním pohybuje několik sekund sem a tam, až se barva změní na zářivě zelenou. List uprostřed složit, aby mohl být rozlomen na 4 stejně velké čtverce.
2) Ruce namočit, aby se na nich nelepila rýže. Pak rukama vytvořit z poloviny rýže pevnou kouli.
3) Palcem navrtat do středu otvor a vložit malý kousek umeboshi. Uzavřít a ještě jednou zformovat kouli, ale nakonec nahoře a dole zformovat poněkud naplocho. Celé opakovat s druhou koulí.
4) Zcela suchýma rukama dát na horní a dolní stranu čtvereček Nori, přesně centrálně, ale odděleně od sebe o čtvrtinu otáčky tak, že rohy vrchního listu leží nad stranami spodního listu a obráceně.
5) Rukama pevně přitlačit čtverce Nori na rýžovou kouli, přečnívající části odříznout a těmito kousky zalepit dírky. Minutu pevně stlačovat rýžovou kouli zabalenou do listu Nori, až všechno drží pohromadě.
Poznámka: Abychom mohli udělat dobré rýžové koule, použijeme lehce vlhké a lepivě uvařené rýže. Rýže, která je moc suchá nebo moc mokrá, nedá dobré výsledky. Když jsou koule zformovány, musí být ruce lehce vlhké, jestliže pokládáme Nori, musí být ruce absolutně suché. Když je Nori vlhká, pokazí se celá koule velmi rychle. Umeboshi uvnitř rýžové koule (může být použito i slané pickles) slouží nejen jako chuťově bohaté koření, ale i jako přirozený konzervační prostředek. Správně udělané rýžové koule drží několik dní a hodí se proto na cestování nebo na svačinové či piknikové balíčky. Na cestu se nejlépe balí do bambusové rohože nebo do papírového sáčku. Aktivně prodyšné fólie, třeba z polyetylénu, způsobují pocení a rychlou zkázu.