Postup přípravy receptu Zapečená houbová omáčka s vejci a rýží:
Drobně pokrájenou cibuli zesklovatíme na tuku a přimícháme k oprané rýži. Zalijeme vodou asi 1 - 2cm nad povrch rýže s cibulí, osolíme a dusíme pozvolna doměkka, až se tekutina odpaří. Zapékací nádobu vymažeme tukem a dno pokryjeme vrstvou rýže. Do rýže uděláme pomocí lžíce prohlubně, do kterých vmáčkneme oloupaná vejce. Vše zalijeme houbovou omáčkou a posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem, poprášíme mletým muškátovým oříškem (nemusí být), ještě trošku pokapeme olivovým olejem a v horké troubě zapečeme až sýr zezlátne.
Houbová omáčka: Očištěné houby pokrájíme na plátky a posolené na tuku dusíme doměkka. Hotové zaprášíme moukou, zalijeme smetanou a povaříme do zhoustnutí. Na talíři hotový pokrm obložíme plátky rajčat, které lehce osolíme, poprášíme bílým pepřem, posypeme sekanou zelenou petrželkou a pokapeme vinným octem a panenským olivovým nebo slunečnicovým olejem.
Alternativa: Nemáme-li houby čerstvé, použijeme sušené, které před úpravou povaříme ve vodě doměkka. Potom trošku vývaru můžeme použít na dochucení houbové omáčky.