Postup přípravy receptu Opičí chlebíček:
V rendlíku ohřejeme mléko na 60-70 °C. Přidáme máslo a cukr a mícháme do rozpuštění.
Ve vlažné vodě rozpustíme droždí a necháme asi 10 minut postát. Mléko s rozpuštěným máslem a cukrem necháme zchladnout na lidskou teplotu, přidáme droždí, vejce a 3 šálky mouky. Stokrát promícháme.
Pak těsto zakryjeme mikrotenovou folií (nebo něčím jiným) a necháme 10 minut kynout.
Pak do těsta vmícháme sůl a po částech zbylou mouku. Těsto důkladně prohněteme a necháme 1 hodinu kynout.
Než těsto vykyne, vymažeme důkladně máslem velkou formu na bábovku (měla by mít objem ca 12 šálků).
V malém rendlíčku rozehřejeme přísady na polevu I, když se začnou vařit, nalijeme polevu do bábovkové formy a nasypeme na ni 1/2 připravených ořechů.
Do jedné misky si připravíme rozpuštěné máslo, do druhé cukr (poleva II). Z vykynutého těsta oddělujeme kousky o velikosti golfového míčku, každý omočíme v rozpuštěném másle, obalíme v cukru a skládáme do formy. Když vypotřebujeme polovinu těsta, posypeme zbytkem ořechů a pokračujeme další vrstvou těsta. Forma by měla být zaplněná cca do dvou třetin.
Ve formě necháme ještě 30-40 min. kynout, mezitím vyhřejeme troubu na 180 °C a vykynuté pečeme asi 45 minut. Necháme prochladnout ve formě, pak vyklopíme. Pokud zbyde poleva ve formě, rozetřeme ji po chlebíčku. Opičí chlebíček je ohromně vláčný. Na stůl jej podávám vcelku, každý si utrhne podle chuti. Těsto můžeme pozměnit přidáním strouhané citr. kůry, vanilky, rozinek apod.