Vložil: | Hankca |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 30 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 18 |
|
|
Použité suroviny receptu Ořechová veka :
400 g bílé veky,
| 125 g másla,
| 60 g moučkového cukru
| 170 g cukru krupice
| 125 g jader vlašských ořechů (jemně mletých nebo strouhaných),
| 60 g jader ořechů (nakrájených na plátky),
| 40 g maizeny,
| 150 ml mléka,
| 100 ml rumu,
| 2 vejce
| 2 žloutky,
| špetka vanilinového cukru
Postup přípravy receptu Ořechová veka :
Nejprve připravíme žloutkový krém. Ušleháme 2 žloutky a 40 g cukru, přidáme maizenu, přimícháme teplé mléko s vanilinovým cukrem. Krém minutu vaříme na mírném plameni za stálého intenzivního míchání, aby se nepřipálil.
Zvlášť v misce třeme změklé máslo s jemně rozemletými ořechovými jádry a s 30 g cukru. Postupně vmícháme 2 vejce a mícháme tak dlouho, až vznikne hladký krém. Přidáme do něj polovinu rumu, po částech vmícháme vaječný krém a dobře spojíme.
Zbylý cukr krupici pokapeme vodou a rozvaříme. Když trochu zchladne, přidáme do něj zbylý rum.
Veku nakrájíme na plátky silné 1 cm, namočíme je z obou stran v sirupu, jednu stranu řezu z veky potřeme ořechovým krémem, posypeme několika plátky nakrájenými z ořechových jader a moučkovým cukrem. Plátky veky takto připravené klademe na plech potřené máslem a vysypaný lehce moukou. Plech vložíme do předehřáté trouby a necháme péci, až je povrch plátků veky dozlatova zbarvený (trvá to několik minut).
Fotky receptu Ořechová veka :
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!