Použité suroviny receptu Ořechový dort s broskvemi:
Šlehačkový krém:
| 500 ml smetany ke šlehání
| 2 bal. čokoládových kaštanů (nebo 100 g čokolády na vaření)
| 1 lžíce želatiny čiré
| 3 lžíce studené vody
| Těsto:
| 100 g másla nebo Hery
| 100 g cukru
| 1 bal. vanilínového cukru
| 2 lžíce rumu
| 1 špetka soli
| 6 žloutků
| 250 g mletých vlašských ořechů
| 100 g polohrubé mouky
| 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
| 6 bílků
| Na ozdobu:
| 25 g strouhané čokolády nebo čokoládového zdobení
| 1 malý kompot broskví
Postup přípravy receptu Ořechový dort s broskvemi:
1. Smetanu přivedeme k varu, sejmeme z plotny a rozpustíme v ní čokoládové kaštany nalámané na kousky. Necháme zchladit a dáme do lednice - nejlépe přes noc.
2. Těsto: Změklé máslo utřeme v míse s cukrem, vanilínovým cukrem, rumem a solí. Pak po jednom zašleháme žloutky. Do utřené hmoty přidáme prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem, dále mleté ořechy a vše propracujeme elektrickým šlehačem na 1. stupni do hladkého těsta. Nakonec vmícháme sníh z bílků (můžeme elektr. šlehačem na nejnižším stupni). Těsto nalijeme do dortové formy (prům. 26 cm) vyložené pečícím papírem, uhladíme stěrkou a dáme péct:
Horní a spodní ohřev: cca 170-180 °C (předehřát)
Horký vzduch: cca 150-160 °C (předehřát)
Plynová trouba: cca stup. 3 (předehřát)
Doba pečení: asi 35-40 minut
3. Po upečení necháme korpus ještě asi 5 minut v otevřené troubě. Pak necháme korpus vychladnout. Nožem uvolníme korpus od okraje formy, dáme na servírovací talíř a studený korpus podélně rozpůlíme.
4. Broskve necháme dobře okapat, popř. je osušíme na utěrce. Želatinu necháme nabobtnat ve 3 lžicích vody. Po nabobtnání zahřejeme želatinu ve vodní lázni (nesmí se vařit - var želatinu poškozuje!). Čokoládovou šlehačku ušleháme. Rozpuštěnou želatinu zašleháme elektrickým šlehačem na nejnižším stupni do připravené šlehačky.
5. Polovinu šlehačky natřeme na spodní díl korpusu a na krém lehce přitiskneme druhý díl korpusu. Druhou polovinu šlehačkového krému natřeme na vršek dortu a vypouklou stranou lžíce uděláme v krému ďolíčky. Dort dáme na minimálně 2 hodiny do ledničky. Před servírováním ozdobíme dort nejprve čokoládou a pak broskvemi nakrájenými na měsíčky.
Fotky receptu Ořechový dort s broskvemi:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!