Vložil: | Uuu |
Porcí: | 4 |
Doba přípravy: | 50 min |
Hodnocení: |
![6/10, hlasovalo 3 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![6/10, hlasovalo 3 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![6/10, hlasovalo 3 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![6/10, hlasovalo 3 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![6/10, hlasovalo 3 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![6/10, hlasovalo 3 +](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-fialova.gif) ![6/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![6/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif) ![6/10, hlasovalo 3 _](/layout/obrazky/hodnoceni-hvezda-bila-plna.gif)
|
Počet hodnocení: | 3 |
|
|
Použité suroviny receptu Ostré kuře ze Senegalu:
1 kuře o váze kolem 1,5 kg
| 1 kg cibule
| šťáva ze 4 citronů
| 2 lžičky chilli
| 5 lžic lžic oleje, například arašídového
| 5 lžic hořčice, nejlépe dijonské
| 1 stroužek česneku
| 2 středně velké mrkve
| 1 velká zelená paprika
| sůl a pepř
| 2 lžíce olivového oleje
| 1 kg dlouhozrnné rýže
Postup přípravy receptu Ostré kuře ze Senegalu:
Naporcujte kuře: Kuře pečlivě omyjte a rozdělte na kousky. Nevykosťujte je, s kostí si totiž kuře zachová víc chuti. Samozřejmě můžete sáhnout po naporcovaném kuřeti, ale to v Senegalu není úplnou samozřejmostí. Prošlehejte přísady Šťávu z citronů vymačkejte do misky a prošlehejte s pepřem. Tvoří základ pikantní marinády a budoucí chuti celého pokrmu. Bude se marinovat K masu přidejte hořčici a pořádně ho v ní obalte. V marinádě nechte kuře aspoň dvacet minut, ale není na škodu marinovat ho i výrazně déle (klidně přes noc). Pak maso poklaďte na plech a pečte zhruba půl hodiny v troubě předehřáté na 200 °C, v horkovzdušné na 180 °C. Nakrájejte zeleninu: Papriku – ta dodá jídlu barvu – nakrájejte na tenčí kroužky stejně jako cibuli a mrkev. A kdo dává přednost zelené paprice, připadá mu nejšťavnatější a chuťově výrazná, ale můžete použít jakoukoli. Nakládání podruhé: Do zbylé marinády nasypte všechnu jemně nakrájenou zeleninu a pořádně ji v husté hořčičné směsi obalte. Poduste zeleninu: Ve větším kastrolu rozehřejte olej a vsypte do něj celou tu hromadu cibule (právě ona dává pokrmu jméno a specifickou chuť) a ostatní zeleniny. Pokud zbyla nějaká marináda, neváhejte ji ke směsi přilít. Kastrol přikryjte a čtvrt hodiny směs duste. Teď tu rýži: Asi litr a půl vody dejte vařit ve velkém hrnci. Propláchnutou rýži vsypte do cedníku a ten na deset minut zavěste nad hrnec s vroucí vodou. Poté rýži vsypte do hrnce a případně dolijte vodu, aby byla ponořená. Vařte půl hodiny. Všechno smíchejte Do husté zeleninové omáčky přidejte opečené kousky kuřete a všechno ještě lehce provařte, aby se šťáva a chuť promísily. Kuře na yasse je díky marinádě jemné a křehké, zároveň ale pikantní; podušená zelenina je skvělá i samotná. Podávejte s rýží.
Fotky receptu Ostré kuře ze Senegalu:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!