Postup přípravy receptu Ovocný dort k 1. narozeninám:
Nejdříve si upečeme piškot a pak připravíme krém. Vychladlý piškot rozřízneme nožem nebo nití na tři přibližně stejné vrstvy, které obracíme vždy dnem vzhůru. Před rozříznutím je dobré si dort na jedné straně označit krémem tak, abychom jej mohli přesně poskládat zase zpět. Horní stranu jednotlivých pater potíráme marmeládou, používám běžně domácí meruňkovou, není to nutnost, ale dort je pak pikantnější. Spodní stranu pater potíráme krémem v přiměřené vrstvě (záleží na nás kolik ho tam dáme) a postupně spojujeme. Horní stranu již seskládaného dortu potřeme opět marmeládou a podle naší fantazie na ni pokládáme různé kousky ovoce. Když máme hotovo (a nebo ještě předtím) nasadíme na dort opatrně zpět formu tak, aby nahoře převyšovala vyskládané ovoce a zespodu případné mezery mezi těstem a formou zaplácáme krémem, aby nám z formy želé nevyteklo. Pečete-li dort souměrného tvaru (např. kruh), můžete místo formy použít jakýkoliv pevnější papír nebo alobal, který přivážete kolem dortu opět tak, aby jeho okraje převyšovaly vyskládané ovoce.
Když je vše nachystané, připravíme želé, které ještě horké nalijeme na dort vyskládaný ovocem a uhladíme špachtlí. Želé necháme vychladnout a ztuhnout dřív než se pustíme do dalšího zdobení, dávejte ale pozor, při rychlém zchlazení může želé popraskat. Po ztuhnutí želé opatrně odstraníme formu nebo papír a boky dortu potřeme tenkou vrstvou krému, tak abychom zakryli celý piškot. Krém je poté možno ještě posypat strouhaným kokosem či mletými ořechy a nebo ho různě ozdobit. Zbytek celého zdobení je už na vaší fantazii, můžeme použít přichystaný krém a s ním psát či kreslit a nebo cokoliv.
Množství vystačí na jeden dort o velikosti jednoho velkého patra.
Piškot:
Žloutky šleháme s horkou vodou do pěny, přidáme polovinu cukru a ještě šleháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme druhou polovinu cukru a přimícháváme ke žloutkům střídavě s moukou, do které přidáme prosátý kypřící prášek. Nalijeme do dortové formy, podložené pečícím papírem. Máme-li dortovou formu, která má i dno, vymažeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme ve středně teplé troubě (elektrická na 150°C asi 35min). Pečení může být individuální, jestli je piškot hotový vyzkoušíme tak, že ho až na dno propíchneme špejlí, je-li čistá, je piškot hotový. Po upečení piškot z trouby vytáhneme, po okrajích od formy ořízneme a obrátíme ho dnem vzhůru na tác nebo plech posypaný cukrem. Potom formu sejmeme a necháme vychladnout.
Krém:
Dáme vařit 0,3 litru mléka a v 0,2 litru mléka rozmícháme 2 pudingy, které pak vlijeme za stálého míchání do vroucího mléka. Ještě asi minutu povaříme jako klasický puding, ale pozor, tento bude výrazně hustší! Hotový puding necháme trochu (nebo úplně) vychladnout a po lžících ho přidáváme k tvarohu utřenému s trochou cukru. Nejlepší je použít ruční šlehač a postupně podle chuti přislazovat.
Želé:
Do sklenice nalijeme přibližně 0,2 litru sirupu a dolijeme vodou v množství asi 0,5 litru. 2/3 „šťávy“ dáme vařit a ve zbylé třetině rozmícháme pudingy, které za stálého míchání vlijeme do vroucí „šťávy“. Povaříme asi 1 minutu a nalijeme přímo na dort vyložený ovocem.