Postup přípravy receptu Paella po česku:
Na pánvi na oleji osmažíme kuřecí kousky asi 2-3 minuty do zlatohněda, pak vyjmeme z pánve, osušíme ubrouskem. Na pánvi - čisté osmažíme na másle plody moře (lehce osolíme, zakápneme citronem). Na pánvi - čisté osmažíme papriku. Rýži namočíme na 10 minut do studené vody. Pak vodu slijeme a necháme rýži okapat. Na vyšší pánvi rozehřejeme zbylý olej, přidáme česnek, cibuli a opečeme dozlatova. Přisypeme rýži a dobře promícháme, aby se zrnka obalila olejem. Přidáme koření kurkuma nebo paella, vývar a osolíme. Pánev zakryjeme pokličkou. Vývar přivedeme do varu a vaříme za občasného míchání 8-10 minut. Na povrch rýže rozložíme kousky kuřete a dusíme 10 minut pod pokličkou. Pak přidáme plody moře, hrášek, kukuřici, papriku, klobásu. Zakryjeme a dusíme dalších 10 minut až se vývar vstřebá. Odstavíme a necháme stát pod pokličkou asi 5 minut. Před podáváním lehce promícháme vidličkou, vmícháme nasekanou řeřichu (petrželku). Paella po česku se na talíři ozdobí citrony.