Postup přípravy receptu Palačinky - blincesy:
Vejce rozšleháme s moukou a 200 ml vody. Přidáme špetku soli a metlou důkladně promícháme. Řidší palačinkové těsto necháme asi 30 minut odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Ořechy nasekáme nahrubo, rozinky opláchneme a necháme okapat. Ve velké míse utřeme tvaroh s vanilkovým cukrem a vmícháme ořechy s rozinkami. Pánev vytřeme olejem, nalijeme na ni trochu těsta, palačinku opečeme z jedné strany a vyjmeme. Tímto způsobem připravíme všechny palačinky. Na opečenou stranu palačinek dáme vždy 1 lžíci tvarohové směsi a složíme je jako psaníčka, která pak na pánvi dosmažíme z obou stran dozlatova.
Pravé blincesy se připravují z bramborové mouky a pečou se pouze z jedné strany. Usmažené palačinky se před srolováním dají naplnit prakticky čímkoliv. Oblíbená náplň je tvarohová, ovocná, zeleninová, připadně i houbová. Srolované se mohou poskládat do vymazaného pekáčku nebo zapékací misky a zapéct dozlatova v troubě.