Postup přípravy receptu Panforte di siena:
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a ještě vytřeme máslem. Troubu předehřejeme na 180°. Na pečící plech dáme pečící papír a na něj rozložíme lískové ořechy, které opražíme v troubě asi 10 minut - získají zlatohnědou barvu. Vyklopíme je na utěrku a zbavíme slupek. Mezitím na plech rozložíme mandle a pražíme je v troubě dozlatova 7 až 10 minut. Ke konci pečlivě hlídáme, mají tendenci se spálit. Teplotu trouby snížíme na 150 stupňů Celsia. Ořechy i mandle nakrájíme a dáme do mísy. K ořechům a mandlím přidáme kandovanou kůru, meruňky, strouhanou pomerančovou kůru a dobře promícháme. Do mísy prosejeme mouku, kakao, skořici, koriandr, muškátový oříšek a hřebíček a opět promícháme. Do hrnce nasypeme cukr, přidáme med, plamen nastavíme na nízký stupeň a mícháme, až se cukr rozpustí. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut, až směs zhoustne a začne tmavnout. Přimícháme ořechovou směs a odstavíme z plotny. Směs vložíme do připravené formy a povrch uhladíme zadní stranou mokré lžíce. Pečeme 50 až 60 minut a pak necháme ve formě zchládnout. Dort opatrně vyjmeme z formy, odstraníme pečící papír a před podáváním hojně posypeme moučkovým cukrem.